30.06.2021 - Lada decorativa "Napoleonic"
Inca un proiect finalizat! Lada "Napoleonic" este la origine o lada de depozitare care a apartinut bunicilor mei din partea tatalui si ulterior tatalui meu, si care de multi ani zace undeva in magazia de lemne plina de scule si praf...
Acest proiect a fost oarecum executat "la comanda" pentru ca tatal meu vazandu-ma atat de entuziasmata cu proiectele mele in lucru m-a rugat sa fac ceva dragut din aceasta lada.Trebuie sa recunosc ca la inceput nu i-am dat dat prea mari sanse lazii pentru ca starea ei generala era una extrem de precara, lemnul fiind atat de uscat incat se dezintegra la fiecare atingere, si plus ca avea un miros puternic de mucegai. Dar fiind vorba de o "mostenire cu valoare sentimentala" am acceptat provocarea.
Lada a necesitat o curatare in profunzime, astfel ca am aspirat-o, am sters-o am spalat-o in mai multe randuri, lasand intre fiecare etapa de spalare suficient timp de uscare la soare. Apoi a venit randul feroneriei, extrem de ruginite si vopsite cu mai multe straturi de vopsea de-a lungul vremii. Am demontat inchizatoarea si balamalele si dupa o curatare cu spaclul le-am scufundat intr-o baie de Deruginol unde au petrecut 24 de ore. Cred ca poza de mai jos exprima cel mai bine starea precara a obiectului.
Au urmat apoi etape succesive de slefuire a intregii lazi dar si a feroneriei scoase din deruginol si spalate bine. Dupa ce straturile vechi de vopsea "coapta" au fost indepartate am chituit atat cat s-a putut toate spatiile inestetice si am reconstruit partea din fata a lazii pentre ca in interior lipsea o destul de mare bucata de lemn.
Am aplicat tratament impotriva mucegaiului si a cariilor si dupa uscarea chitului am trecut din nou la slefuit. Partea din fata a lazii a necesitat chituirea in mai multe etape cu aditie de lemn. Toate aceste interventii asupra lazii necesitand cateva zile pentru uscarea adecvata a lemnului si a produselor folosite.
Cand intr-un final am ajuns la partea in care am luat in mana pensula si am deschis cutia cu vopsea am fost cea mai fericita. Aveam o banuiala despre cum as vrea sa arate lada la final, insa nu stiam cu exactitate.
Partea inferioara am decis sa o vopsesc in alb, vopsea cretata Annie Sloan nuanta Old White, iar partea superioara nuanta Napoleonic Blue de la acelasi producator. Folosisem anterior cea de-a doua nuanta la confectionarea unor sticlute decorative si mi s-a parut geniala, atat puterea de acoperire cat si textura finala, foarte fina si catifelata.
Am aplicat trei straturi de vopsea atat pe partea inferioara cat si pe cea superioara si la fel si in interior. Partea interioara a capacului am decis sa ramana nevopsita pentru a ramane contrastul intre vechi si nou.
Pentru ca interiorul sa nu ramana banal, am decis vopsirea acestuia in nuanta Capri Pink tot de la producatorul Annie Sloan, nuanata care te poarta cu gandul catre insorita Grecie si ale ei flori roz perfecte, ce contrasteaza cu albastrul profund al marii.
Lada Napoleonic - in lucru
Pentru decorarea lazii am folosit un sablon reutilizabil si inca 3 nuante de vopsea, toate achizitionate de la magazinul-atelier Blue Brush Studio, care este stoc-ist produse Annie Sloan in Cluj-Napoca. Nuantele folosite pentru decorarea exteriorului sunt: Provence, Capri Pink si Tilton.
Sablonul se aseaza in pozitia dorita, dupa care se fixeaza cu banda de harti pee obiectul care urmeaza a fi decorat, apoi cu o pensula uscata pentru sablon si foarte putina vopsea se incepe punctarea colorii, Este extrem de important ca in momentul in care doriti sa realizati modelul pe pensula sa aveti foarte putina vopsea pentru a evita scurgerea acesteia sub sablon. Se recomanda punctarea in mai multe randuri cu vopsea putina decat punctarea o singura data cu pensula inmuiata in vopsea.
Dupa ce s-au uscat foarte bine toate straturile de vopsea, am aplicat 2 straturi de lac mat poliuretanic pentru interior de la Cedria pe partea inferioara a lazii atat in interior cat si la exterior, acestea fiind zonele care urmeaza a fi mai intens utilizate. Pentru protectia vopselii aplicate pe capacul lazii am folosit ceara incolora de la Annie Sloan in exterior si acelasi lac mat pe baza de apa Cedria in interior.
Tot ce amai ramas de facut a fost sa montez ferioneria la loc si...gata. Astfel a luat nastere lada decorativa "Napoleonic".
Comentarii
Trimiteți un comentariu